06.03.2015

web-dizajnSada dok pišem ovaj članak, mogu reći da ove godine slavim 10 godina od kada se bavim ovim poslom. Još 2005. godine radio sam u jednoj većoj Hrvatskoj tvrtki kao jedan od administratora web shopa i vidio koja je zapravo moć online kupovine i kvalitetne prezentacije. Tada me zadivila moć interneta i doslovno svakodnevno susretanje s pravim web tehnologijama. Danas 10 godina kasnije i sigurno u rukama preko 100 web projekata i mogu reći da imam veliko iskustvo u stvaranju i programiranju web stranica.

Iako mi je glavna vještina custom izrada WordPress tema, stvaranje vlastitih web rješenja unutar WordPressa, najbitnija stvar koju govorim svakom klijentu je fokus na lijep dizajn. Možemo govoriti o tome da je dizajn subjektivan pojam i stvar svakog ukusa i da nema web stranice koja je svakom lijepa, ali ipak postoje elementi koja se moramo kvalitetno posvetiti prilikom stvaranja web stranice.

Nema žurbe!

Istraživanje je prvi i najbitniji korak, znači moramo isplanirati taj izgled, kada kažem nema žurbe mislim da se dizajn ne može isplanirati za 5 minuta ni za 1 sat. U našoj praksi planiranje izgleda može potrajati 1-3 dana. U tom periodu se istražuje tržište i slaže struktura element po element. Krenemo od zaglavlja (header), slažemo razne kombinacije položaja logotipa i glavnog izbornika. Zatim dolazi dio prezentacije sadržaja, ovdje govorimo o početnoj stranici koja je najbitnija podstranica, ona je prvi dojam i svaki element na njoj mora biti pomno osmišljen.

Svojim iskustvom već znamo na što posjetitelji najviše obraćaju pažnju te u tom smjeru gradimo dio stranice koji će imati glavni sadržaj. Podnožje je jednako bitno pogotovo što danas podnožja sadržavaju određeni dio “servisnih informacija” poput kontakt informacija, poveznice s društvenim mrežama…naravno te informacije se mogu postaviti bilo gdje, ali ipak u određenim strukturama najviše odgovaraju u podnožju.

Lijepa fotografija

Svakom klijentu govorim da nema dizajna koji može biti lijep s ružnom fotografijom i jednostavno inzistiram da stranica sadrži lijepe fotografije, kupljene ili vlastite…

U oba slučaja fotografije moraju biti profesionalne i one zapravo daju dizajnu velik dio lijepog izgleda.

Pravilan odabir boja

Zapravo sve kreće od logotipa, smatram da je prvo potreban logotip koji jednostavno mora i izgledno imati određenu poruku o vama i onim što radite, logotip mora imati svoju priču. Iz logotipa zapravo dobivamo glavne boje koje će prevladavati na web stranici. Određeni elementi web stranice imaju boju djela logotipa i to je zapravo ta tehnička ispravnost u samom dizajnu.

Znači istraživanje tržišta, lijepe fotografije, lijep logotip i pravilan raspored svih elemenata i stvarno dobijete lijep dizajn web stranice.

 

Kontaktirajte nas i podijelit ćemo naše znanje s vama
Jednostavno volimo programirati, raditi lijepe web stranice!

Naši klijenti o nama