30.03.2015

wordpressPrema orginalnom objašnjenju Widgeti su blokovi koji nam služe da određeni komad koda odnosno sadržaja prikažemo u desnom ili lijevom stupcu unutar WordPress teme. Ali svakako postoji veliki dodatak na to objašnjenje, a to je da su Widgeti zapravo moćna programska rješenja pomoću kojih možemo izgraditi strukturu prema želji na bilo kojem mjestu na web stranici. Unutar administracije widgeti se nalaze unutar

Izgled > Widgeti (Appearance > Widgets)

 

 

Zamislite da želite unutar svoje jedne podstranice imati nekoliko različitih izgleda strukture, da se zapravo ta cijela podstranica sastoji od 3 djela koji su prema pozadinskoj boji ili slici, položaju teksta, svaka sa svojim određenim dizajnerskim i programskim rješenjima različiti. Za takvu strukturu najbolje rješenje je koristiti widgete jer gledajući s pozicije nas programera, prema želji klijenta možemo pozicionirati na bilo koji dio stranice određeno programsko rješenje, a s pozicije korisnika/uređivača web stranice pomoću widgeta može se uređivati sadržaj na toj poziciji bez znanja programiranja.

Još jedan dobar primjer naprednog korištenja widgeta je  slaganje strukture početne stranice, opet uzimajući u obzira da korisnik može određene elemente mijenjati bez znanja programiranja, da ne mora ulaziti u editor i sam postavljati HTML kod ako želi nešto promijeniti na početnoj stranici. U ovom konkretnom slučaju želite unutar 1 dizajna početne stranice postaviti slikovno i tekstovno različitu strukturu.

Pogledajte primjer:

Između Objava iz određene kategorije na početnoj stranici postavili smo widget i nazvali ga homepage i korisnik samostalno može mijenjati određene podatke unutar tog widgeta.

widget-homepage-wordpress

 

Kontaktirajte nas i podijelit ćemo naše znanje s vama
Jednostavno volimo programirati, raditi lijepe web stranice!

Naši klijenti o nama